Wat is Dakajam

Dakajam staat voor DagKampen JeugdActie Meppel. Het is een jaarlijks terugkerend kamp en wordt elk jaar in de laatste twee weken van de zomervakantie gehouden. Het kamp is vroeger opgezet voor kinderen waarvan de ouders niet genoeg geld hadden om op vakantie te kunnen gaan. Door met Dakajam mee te gaan hadden de kinderen toch een leuk uitje in de vakantie en konden ze zich even lekker uitleven in het bos. Inmiddels is Dakajam uitgegroeid tot een activiteit waar alle kinderen van de Meppeler basisscholen aan mee kunnen doen.

 

Het kamp valt onder de vlag van stichting Welzijn Mensenwerk in Meppel maar wordt volledig georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers. De algemene organisatie wordt verzorgd door de werkgroep. Deze bestaat uit 10 tot 15 vaste vrijwilligers die al in januari starten met de voorbereidingen. Tijdens het dagkamp in de eerste week worden ze ondersteund door ongeveer 60 vrijwilligers. Deze vrijwilligers begeleiden de groepen kinderen en zorgen er voor dat iedereen een fantastische week heeft. 

 

Het Dakajam kamp vind plaats op het militaire oefenterrein achter de kazerne in Havelte. Hier bevindt zich bijna 3 weken per jaar het basiskamp van Dakajam. Dit kamp bestaat uit verschillende tenten voor bijvoorbeeld materialen, de keuken en slaapgelegenheden. Onder twee hele grote zeilen staan tafels en stoelen voor bijvoorbeeld de koffiehoek en de EHBO post. Dit is het vaste punt waar vrijwilligers en kinderen terecht kunnen tijdens het kamp.

 

Rondom dit basiskamp worden de verschillende activiteiten georganiseerd. Dit kan bijvoorbeeld een spel zijn of een 6-kamp maar ook een grote speurtocht die door het hele oefenterrein gaat.


Het kamp bestaat uit twee weken. De eerste week is het dagkamp voor kinderen van de Meppeler basisscholen. De tweede week is een kampeerweek en is volledig gericht op tieners die het ook aan durven om in het bos te blijven slapen!